2.11.2018

Blue Products Turun ruoka- ja viinimessuilla


Blue Products on kalastuksen innovaatio-ohjelma, jossa mukana on Turun yliopiston elintarvikekemian laitos ja funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, VTT ja Luke. Meidän kaikkien toimia taas koordinoi Österbottens Fiskarförbund ja hallinnoi Aktion Österbotten. Me Turun yliopiston Funktionaalisen elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen väki järjestämme tuotekehitystyöpajoja osana meidän työpakettiamme ja olemme kaikki jonkin sortin ruokaharrastajia. Muu projektin väki on enemmän tutkijapainotteista porukkaa, joka kehittelee laboratorioissa uusia ja mielenkiintoisia sovelluksia vähempiarvoisille kalalajeille ja sivuvirroille, koska nämä sovellutukset ovat ruokaa tai käyvät ruuan laittoon, niin päätimme että olisi hyvä idea käydä esittelemässä hankkeemme tähän astisia tuloksia myös kuluttajille ja paikalla olleille kala-alan yrityksille!

Jaakko Lukelta ja Blue Products messuosasto
Saimme projektin muut osapuolet todella hyvin mukaan ja samalla kasan ihmeteltäviä innovaatioita messuille. VTT toi mukanansa nyhtösilakkaa ja 3D-tulostettua mätiä, Luke esitteli suomalaisten kalojen suomuista eristettyä kollageenia ja niiden mahdollisia käyttökohteita sekä mädeistä löydettyjä hyviä D-vitamiinipitoisuuksia. Turun yliopiston elintarvikekemian laitos esitteli silakkamassan säilyvyystuloksia ja kuinka he ovat saaneet silakan säilymään paremmin mm. puolukkaa tai yrttejä lisäämällä. Me taas teimme kuluttajatutkimusta yrittäjillemme ja maistatimme lahnamakkaraa ja suomalaisista aineksista tehtyä röraa messuvieraille.
Kaisu VTT:ltä esittelemässä silakkaa.

Messuilla oli hyvä tunnelma ja osastollamme kävi mukavasti vieraita kolmen päivän aikana, lisäksi saimme vielä hankkeellemme kivasti näkyvyyttä kun messuorganisaatio päätti mainostaa ahkerasti meidän osastoamme.

Kiitos siis kaikille osastollamme vierailleille ja ehkäpä meidät löytää vielä joiltakin muiltakin messuilta?

Seuraavaksi esittelemme meidän innovaatio-ohjelmaamme Kalatalouden innovaatiopäivillä Vantaalla 8.-9.11. ja siellä on mukana myös muut kalatalouden innovaatio-ohjelmat. 

Nähdään siellä!

Katja, Sandra, Susanna ja Anu

29.10.2018

Blue products på Umeå smakfestival


I mitten på september åkte vi över till Umeå för att presentera de produkter som Blue products och Food Bait –projektens företag utvecklat under våren. Det var en lyckad resa där vi samlade in ca 300 svarsenkäter om hur Umeborna uppfattade våra finska produkter.

”I Finland äter man mycket skräpsmartfisk!”

Blue products representerades med två produkter, Skeppsröra gjord på saltad id och ”Lahnakkara”, alltså fiskkorv med braxen som huvudråvara. Lokalproducerat är en het trend i Sverige och därför väckte både röran och korven intresse bland umeborna. Id och braxen var för en del besökare okända, men många äldre påmindes om barndomen när vi nämnde dessa mindre utnyttjade fiskar. Vi fick också en del kommentarer om att vi i Finland tar till vara mindre utnyttjade fiskarter bättre än i Sverige och några undrade om man faktiskt kan äta dessa fiskar. Enligt festivalbesökarna verkar alltså marknaden för mindre utnyttjade fiskar vara relativt okänd på andra sidan Kvarken, men intresse finns bland de miljömedvetna svenskarna och kunde därför en potentiell marknad för våra företagare.
Utöver Blue products fiskprodukter erbjöd även Food Bait på andra delikatesser, såsom rödbetspesto, havrepuffar, glutenfritt fröbröd och kratervatten. Besökarna samlades kring vårt bord för att smaka och lämna feedback och de flesta var mycket positivt inställda till våra produkter.  Så pass positiva att de ville köpa hem produkten och gick därifrån besvikna när vi sa att produkterna tyvärr inte var till försäljning..
Tack Umeå, för att ni bjöd på fint väder, en smaklig festival och glada besökare!

25.10.2018

Kalatuotteiden tuotekehityspajat käynnistyivät Turussa

Blue Productsin tuotekehitystyöpajat yhdessä yritysten, kuluttajien ja tutkijoiden yhteisessä pöydässä käynnistyivät keskiviikkona 24.10. Turussa.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskukselle kokoontui illalla ryhmä kalaruoista kiinnostuneita ruokaharrastajia kolmen tunnin työpajaan, joka aloitettiin Sari Puputin asiantuntijapuheenvuorolla tuotteiden mausta ja aistinvaraisista ominaisuuksista. Miten makukokemus oikein syntyy eri aistien yhteisvaikutuksesta ja miten miten kuluttajat yleensä tekevät valintoja ruoan suhteen?

Tiiviin tietopaketin jälkeen päästiin käytännön osuuteen eli tuotekehitysprosessiin mukaan
lähteneiden yritysten tuotteiden aistinvaraiseen arviointiin.

Illan makupaletissa tällä kertaa oli kolme erilaista kalatuoteryhmää: lohta sisältävät piirakat, haukipihvit sekä silakkalaatikko.

Lohirönttösen muotoa ja makua halusi arvioida Saariston savutuote ja sen rinnalle arviointiin otettiin kaupan valikoimista lohipasteija sekä perinteinen, umpeenleivottu lohipiirakka.

Haukipihvejä on markkinoilta ja kaupan hyllyltä haastava löytää. Uutta tuotetta kuluttajamarkkinoille on suunnittelemassa Laxtomten Rantarosvon kalapihvin muodossa. Rinnakkaistuotteiksi arviointiin päätyi pinaattinen kalanappi sekä useaa eri kalaa sisältävä kalapihvi.

Illan viimeisenä tuotteena maisteltiin runsaasti keskustelua herättänyttä Snapsilooraa, joka oli valmistettu silakasta ja erilaisista mausteista. Tuotearvioinnin kohdalla osallistujilta kysyttiin myös erilaisia näkökulmia silakkatuotteiden käyttöön ja kulutukseen. Arvioinnissa ei ollut muita rinnakkaisia tuotteita.

Työpajassa virisi aktiivista keskustelua myös yleisesti kalatuotteiden käytöstä ja toiveista kalajalosteisiin. Pääosin osallistujat tekivät kalaruokia mieluiten suoraaan tuoreesta kalasta - milloin sitä oli saatavilla. Erityisesti kotimaisten järvikalojen saatavuus on heikkoa ja niitä hyödynnettäisiin enemmän, jos vain tarjotaan olisi.

Osallistujat eivät myöskään tyrmänneet erilaisia puolivalmisteita ja valmistuotteita. Ne voisivat helpottaa arjen ruoanlaittoa ja erityisesti innostaa sellaisia ihmisiä syömään enemmän kalaa, jotka eivät osaa tai halua käsitellä tuoreita kaloja kotikeittiössä.

Seuraavassa työpajassa 28.11. pääteemana ennen tuotearviointeja on  kestävä kehitys ja kuluttajatrendit, josta asiantuntijapuheenvuoron pitää Laura Forsman Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta. Työpaja pidetään samassa paikassa klo 16.30-19.30, Itäinen pitkäkatu  4 A, 5 krs.  Ilmoittaudu heti mukaan osoitteeseen katja.marttunen(a)utu.fi ja tule antamaan näkemyksesti kalatuotteiden kehittämiseen!

22.10.2018

Låt matidéerna flöda på höstens nya Creative Cooking-workshop


Höstens Blue Products-workshoppar ordnas huvudsakligen i Åbo, men vi glömmer inte bort produktutvecklingsprocessen som vi påbörjat i Vasaregionen. I höstens nya Creative Cooking-workshop får du, precis som namnet säger, medverka i kreativ matlagning genom att bl.a. utforma och experimentera med nya recept där vårens utvecklade fiskprodukter utgör huvudråvaran. I workshoppen kommer du också att få ge viktiga bidrag och tips på användarmöjligheter till vidareutvecklingen av produkterna. Som vanligt kommer en salig blandning av företagare, matentusiaster, studeranden och forskare att delta på workshoppen och tillsammans ställer vi oss nu framför skärbrädan!
Workshoppen, som betonar fiskprodukter, ordnas på svenska i Åbo Akademis undervisningskök i Vasa onsdagen den 21.11 kl. 17-20. Adress: Strandgatan 2
Food Bait-projektet ordnar två Creative Cooking-workshoppar på finska i Seinäjoki under hösten. Måndag 29.10 och torsdag 22.11 kl. 17-20 vid Frami i restaurang Prikka.
Som tillägg till höstens program görs också en djupdykning i förpackningar under Förpackningseftermiddagen 5.11.2018 i Seinäjoki (på finska), samt ett webinar med temat Historisk måltidskultur (på svenska) tillsammans med Umeå universitet. Dessa evenemang ordnas i samarbete med Food Bait –projektet och är kostnadsfria. Blue products samarbetsföretag är också välkomna!
Mer information och anmälningar: Sandra Mellberg, sandra.mellberg@utu.fi, tel. 050 466 6837

16.10.2018

Creative Cooking -työpajassa pääsee ruokaideat valloilleen

Blue Productsin syksyn työpajat järjestetään pääosin Turussa, mutta käynnissä olevia tuotekehitysprosesseja ei jätetä unholaan Vaasankaan seudulla.  Tämän syksyn uusissa Creative Cooking eli luovan kokkauksen -työpajoissa pääset mm. suunnittelemaan ja kokeilemaan uusia reseptejä. Työpajoissa annat arvokkaan panoksesi elintarvikkeiden jatkokehitykseen uusien käyttöideoiden myötä. Tuttuun tapaan mukana ovat niin yrittäjät, ruokaharrastajat kuin tutkijat saman leikkuulaudan ääressä!

Creative Cooking -työpajoja järjestetään yksi kalatuotteisiin painottuen Vaasassa Åbo Akademin opetuskeittiössä keskiviikkona 21.11. klo 17-20. 

Food Bait -projektin kaksi toteutusta pidetään Seinäjoella tutussa Ravintola Prikassa Framilla ma 29.10. ja to 22.11. klo 17-20.

Syksyn ohjelmassa on lisäksi syvempi katsaus pakkauksiin Pakkausiltapäivässä 5.11.2018, sekä yhteistyössä Uumajan yliopiston kanssa toteutuva Historisk måltids kultur -webinaari, jotka järjestää Food Bait -projekti. Näihin tapahtumiin on luonnollisesti maksuton pääsy ja sinne ovat tervetulleita myös kaikki Blue Productsin yhteistyöyritykset!


Creative Cooking -työpajan paikka: Åbo Akademin opetuskeittiö, Rantakatu 2, Vaasa.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Katja Marttunen, katja.marttunen@utu.fi, puhelin 050 347 2871.

27.9.2018

Ovatko tulevaisuuden arkiruoat nyhtösilakka ja lahnamakkara? - Uudet kalatuotteet ja tutkimus esillä Turun ruoka- ja viinimessuilla

Minkälaisia kalatuotteita tulevaisuudessa löytyy kaupan hyllyltä? Mitä vähemmän hyödynnetyistä kaloista voidaan tehdä? Näihin kysymyksiin etsii vastauksia Kalastuksen innovaatio-ohjelma Blue Products kumppaneineen. Projekti esittäytyy laaja-alaisesti Turun ruoka- ja viinimessuilla 5.-7.10.2018 osastolla C/105.

- Kutsumme tavalliset kuluttajat tutustumaan, maistamaan ja haistamaan osastolle tuotekehityksessä olevia näytteitä vesiemme aarteista, kertoo projektikonsortion koordinaattori Guy Svanbäck.

Osastolla voi osallistua koko messujen ajan Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen kuluttaja-arviointeihin, eli antaa tutkimusten käyttöön mielipiteensä uusista ruokatuotteista sekä nuuhkaista merellisiä tuoksuja Turusta. Miltä voikaan näyttää nyhtökala tai mitä kalan gelatiinikalvoilla voidaan tehdä? Miltä maistuu lahnamakkara?

Perjantaina 5.10.: Järvikaloissa piilevät D-vitamiinilähteet
Luonnonvarakeskuksen tutkimuksissa on paljastunut järvikalojen huomattavat D-vitamiinimäärät mm. lahnan ja ahvenen mädistä. Tarjolla myös tietoa miten kalojen suomuista voi saada ravintoaineita ja makua esimerkiksi välipaloihin ja ravintolisiin.

Lauantaina 6.10.: Minkälaisia uusia tuotteita kotimaisesta kalasta voi tehdä?
VTT:n edustaja kertoo, kuinka kotimaista kalaa voi käyttää ihan uudenlaisten tuotteiden tekemiseen. Esimerkiksi hienoksi jauhetusta kalasta voi valmistaa kestävän kehityksen arvojen mukaista "nyhtökalaa", joka on paitsi maukasta ja terveellistä, myös helppoa käyttää kotikeittiöissä.

Sunnuntaina 7.10.: Mitä tutkimus kertoo meille tuotekehityksen mahdollisuuksista?
Turun Yliopiston Elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen tutkijat esittelevät osastolla kalasta tehtävää tutkimusta ja innovatiivisia tuotekonsepteja kalan käytön lisäämiseksi.

Tervetuloa mukaan, nähdään messuilla! 


11.9.2018

Hoi kaikki Turun alueella asuvat, jotka ovat kiinnostuneita kalaruuista!


Nyt on mahdollisuus päästä mukaan yritysten tuotekehitykseen. Työpajoissamme on mukana kala-alan pk-yrityksiä, joilla on kehitettävä tuoteaihio. Työpajoissa keräämämme tiedon avulla yritykset saavat apua tuotekehitykseen ja kuluttajat voivat mielipiteillään vaikuttaa millainen tuotteesta loppujen lopuksi muodostuu. Tarvitsemme siis mukaan kalaa syöviä kuluttajia, jotka ovat valmiina maistelemaan erilaisia annoksia ja ovat samalla kiinnostuneita myös asian teoreettisesta puolesta. 

Syksyn työpajoissa kehiteltyä lahnamakkaraa valmiina maistettavaksi

 

Työpajat järjestetään seuraavasti:


Työpaja 1: ke 24.10 Tuotteiden maku ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin liittyvät haasteet tuotekehityksessä, kuluttajatutkimukset

Työpaja 2: ke 28.11. Kestävä kehitys, tulevaisuuden kuluttajatrendien ennakoiminen

Työpaja 3: Tammikuu 2019: Creative Cooking. Asiakaslähtöinen tuotetestaus käytännön työpajana (Paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Jokaisessa työpajassa on teoriaosuudet sekä tuotteiden arviointia. Asiantuntijaosuuksista vastaavat Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen asiantuntijat.

Työpajat järjestetään klo 16.30-19.30 osoitteessa: Itäinen Pitkäkatu 4 A, 5.krs. (Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus), Turku.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Katja Marttunen, katja.marttunen@utu.fi, 050 347 2871


Työpajat järjestää kalastuksen innovaatio-ohjelma Blue Products. Lisätietoa hankkeesta löydät osoitteesta http://kalainnovaatiot.blogspot.com/ ja Facebook-sivultamme https://www.facebook.com/Blue-Products-1609539262443274/