25.10.2018

Kalatuotteiden tuotekehityspajat käynnistyivät Turussa

Blue Productsin tuotekehitystyöpajat yhdessä yritysten, kuluttajien ja tutkijoiden yhteisessä pöydässä käynnistyivät keskiviikkona 24.10. Turussa.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskukselle kokoontui illalla ryhmä kalaruoista kiinnostuneita ruokaharrastajia kolmen tunnin työpajaan, joka aloitettiin Sari Puputin asiantuntijapuheenvuorolla tuotteiden mausta ja aistinvaraisista ominaisuuksista. Miten makukokemus oikein syntyy eri aistien yhteisvaikutuksesta ja miten miten kuluttajat yleensä tekevät valintoja ruoan suhteen?

Tiiviin tietopaketin jälkeen päästiin käytännön osuuteen eli tuotekehitysprosessiin mukaan
lähteneiden yritysten tuotteiden aistinvaraiseen arviointiin.

Illan makupaletissa tällä kertaa oli kolme erilaista kalatuoteryhmää: lohta sisältävät piirakat, haukipihvit sekä silakkalaatikko.

Lohirönttösen muotoa ja makua halusi arvioida Saariston savutuote ja sen rinnalle arviointiin otettiin kaupan valikoimista lohipasteija sekä perinteinen, umpeenleivottu lohipiirakka.

Haukipihvejä on markkinoilta ja kaupan hyllyltä haastava löytää. Uutta tuotetta kuluttajamarkkinoille on suunnittelemassa Laxtomten Rantarosvon kalapihvin muodossa. Rinnakkaistuotteiksi arviointiin päätyi pinaattinen kalanappi sekä useaa eri kalaa sisältävä kalapihvi.

Illan viimeisenä tuotteena maisteltiin runsaasti keskustelua herättänyttä Snapsilooraa, joka oli valmistettu silakasta ja erilaisista mausteista. Tuotearvioinnin kohdalla osallistujilta kysyttiin myös erilaisia näkökulmia silakkatuotteiden käyttöön ja kulutukseen. Arvioinnissa ei ollut muita rinnakkaisia tuotteita.

Työpajassa virisi aktiivista keskustelua myös yleisesti kalatuotteiden käytöstä ja toiveista kalajalosteisiin. Pääosin osallistujat tekivät kalaruokia mieluiten suoraaan tuoreesta kalasta - milloin sitä oli saatavilla. Erityisesti kotimaisten järvikalojen saatavuus on heikkoa ja niitä hyödynnettäisiin enemmän, jos vain tarjotaan olisi.

Osallistujat eivät myöskään tyrmänneet erilaisia puolivalmisteita ja valmistuotteita. Ne voisivat helpottaa arjen ruoanlaittoa ja erityisesti innostaa sellaisia ihmisiä syömään enemmän kalaa, jotka eivät osaa tai halua käsitellä tuoreita kaloja kotikeittiössä.

Seuraavassa työpajassa 28.11. pääteemana ennen tuotearviointeja on  kestävä kehitys ja kuluttajatrendit, josta asiantuntijapuheenvuoron pitää Laura Forsman Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta. Työpaja pidetään samassa paikassa klo 16.30-19.30, Itäinen pitkäkatu  4 A, 5 krs.  Ilmoittaudu heti mukaan osoitteeseen katja.marttunen(a)utu.fi ja tule antamaan näkemyksesti kalatuotteiden kehittämiseen!