Kalastuksen innovaatio-ohjelman tavoitteena on kotimaisen kalan arvon lisääminen
erityisesti kehittämällä uusia korkean lisäarvon tuotteita. Erityisenä
painopistealueena ovat silakka, kilohaili ja särkikalat. Tavoitteena on
siirtää tai kehittää Suomen olosuhteisiin soveltuvaa teknologiaa ja
toimintatapoja kalasaaliiden täysimääräiseksi hyödyntämiseksi
(elintarvikkeiden ohella mm. lisäravintoaineet ja lääkkeenkaltaiset
yhdisteet).
Innovaatio-ohjelman viralliset esittelysivut löytyvät Meri- ja kalatalous -sivustolta, missä on esitelty myös muut alan innovaatio-ohjelmat. Näille sivuille on kuitenkin koottu käytännönläheistä tietoa Blue Products -osaprojektien ajankohtaisista tapahtumista, projektikuulumisia ja myös vinkkejä muihin alan ajankohtaisiin teemoihin.
Kotimaisesta kalasta saatavan arvon lisääminen ja uudet lisäarvotuotteet
Innovaatio-ohjelman viralliset esittelysivut löytyvät Meri- ja kalatalous -sivustolta, missä on esitelty myös muut alan innovaatio-ohjelmat. Näille sivuille on kuitenkin koottu käytännönläheistä tietoa Blue Products -osaprojektien ajankohtaisista tapahtumista, projektikuulumisia ja myös vinkkejä muihin alan ajankohtaisiin teemoihin.
Kotimaisesta kalasta saatavan arvon lisääminen ja uudet lisäarvotuotteet
Kotimainen kalansaalis hyödynnetään nykyisin pääasiassa rehuna tai
valmiina fileenä. Maailmalla on kuitenkin esimerkkejä siitä, kuinka
kalasta on toimijoiden verkostoitumisen ja yhteistyön myötä onnistuttu
hyödyntämään lihan lisäksi myös muut kalan osat – kuten nahka, ruodot ja
suomut – pitkälle jalostutettuina tuotteina.
Ohjelmaan kuuluu neljä työpakettia:
- Raaka-aineen saatavuus ja laatu
• Vähäarvoisen kalan ja silakan saaliin, kalastuksen ja jalostuksen sivuvirtojen saatavuus, laatu ja logististen mahdollisuuksien kartoittaminen - Raaka-aineen fraktiointi
• Laadukkaiden ja elintarvikekelpoisten öljy- ja proteiinijakeiden erotus energia- ja kustannustehokkaasti huomioiden raaka-aineiden saatavuus ja logistiset haasteet - Proteiini- ja öljyjakeen elintarvikesovellukset
• Nopeasti ja kannattavasti kaupallistettavissa olevat jalostetun kalamassan ja TP2:ssa tehtyjen jakeiden elintarvikesovellukset ja tuotantoteknologia - Korkean lisäarvon tuotteet
• Merkittävän lisäarvon luominen raaka-aineille erikoistuotesovellusten kautta
Aikataulu ja rahoitus:
2017-2019, Budjetti: 1 milj. €
II vaihe 31.12.2022 saakka
2020-2022
budjetti yht. 2,5 milj €
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (ELY-keskus);
EU:n rahoitus: Euroopan meri ja kalastus rahasto (EMKR)_______________________
Tietosuojailmoitus
Food Bait- hankkeen sidosryhmäluettelo, jota käytetään myös tiedotteiden postittamiseen.
- Käsittelyn tarkoitus
- Käsittelyperuste
- Yhteyshenkilö
- Henkilötietoryhmät, ja
- Tietojen alkuperä
- Säilytysaika
- Mahdolliset vastaanottajat
- Mahdolliset siirrot kolmansiin maihin
- Julkisuus tai salassapito
- Pääsyoikeus, oikaisuoikeus, poistamisoikeus, rajoittamisoikeus, vastustamisoikeus
- Valitusoikeus valvontaviranomaiselle
- TY tietosuojavastaava: dpo@utu.fi
- Henkilötietojen suojaamisen periaatteet
Tietojen käsittelyn tarkoitus
Sidosryhmät tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa sekä näihin kiinteästi liittyvissä toiminnoissa Food Bait –projektin toimintaan liittyen.
Blue Products –projektin Turun yliopiston osatoteutuksen tiedot löytyvät sivuilta kalainnovaatiot.blogspot.fi Vastaava tutkimusjohtaja Anu Hopia, anu.hopia(a)utu.fi, projektitutkija Katja Marttunen, katja.marttunen(a)utu.fi.
Sidosryhmät tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa sekä näihin kiinteästi liittyvissä toiminnoissa Food Bait –projektin toimintaan liittyen.
Blue Products –projektin Turun yliopiston osatoteutuksen tiedot löytyvät sivuilta kalainnovaatiot.blogspot.fi Vastaava tutkimusjohtaja Anu Hopia, anu.hopia(a)utu.fi, projektitutkija Katja Marttunen, katja.marttunen(a)utu.fi.
Käsittelyperusteena on tietosuoja-asetuksen 6.1 Art e) alakohdan mukainen yleistä etua koskevan tehtävän (YoL 2§) suorittaminen.
Sidosryhmäluettelot sisältävät henkilöitä, joiden asema tai tehtävä (sekä niiden hoito julkisyhteisössä, elinkeinoelämässä, järjestötoiminnassa tai muussa vastaavassa toiminnassa) on sellaista, että heitä halutaan käyttää asiantuntijoina, kumppaneina, vierailevina luennoitsijoina, tutkimuskohteina, tai muussa vastaavassa roolissa yliopiston toiminnassa. Luetteloiduilla henkilöillä on oikeus poistattaa omat tietonsa luetteloista halutessaan, sekä muut rekisteröidylle kuuluvat oikeudet.
Sidosryhmäluetteloa voidaan käyttää myös yliopiston tai sen osan toiminnasta tiedottamiseen sekä muuhun sidosryhmäviestintään 6.1 Art f)-kohdassa kuvatun oikeutetun edun perusteella. Luettelossa olevalle on, mikäli mahdollista, syytä tarjota erikseen mahdollisuus valita, haluaako hän rajata hänelle tulevia yhteydenottoja aihepiirin mukaisesti.
Erilaisten julkaisujen ja uutiskirjeiden lähettäminen voi perustua myös sopimukseen (6.1 Art b)), kuten tilaus, taikka aikaisemman asiakkuuden mukaiseen oikeutettuun etuun (6.1Art f)) (osallistuminen tapahtumaan tai muu asiakkuustyyppinen yhteys). Tällöin rekisteröidylle tarjotaan aina mahdollisuus halutessaan poistua yhteysluettelosta.
Mikäli edellä kuvattua yliopiston perustehtäviin liittyvää sidosryhmäluetteloa käytetään suoramarkkinoinniksi tulkittavaan toimintaan, kyse on silloin markkinointiviestinnästä. Markkinointiviestintää harjoitetaan oikeutetun edun perusteella (6.1 Art f)), lisäksi on noudatettava laissa sähköisistä palveluista annettuja määräyksiä sähköisestä suoramarkkinoinnista (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140917#L24). Laissa säädetään esimerkiksi ennakkosuostumuksen pyytämisestä luonnolliselle henkilölle lähetettävässä suoramarkkinoinnissa, sekä yhteisön oikeudesta kieltää sille kohdistettu suoramarkkinointi.
Käsiteltävät henkilötiedot:
sähköpostiosoite, nimi ja yritystieto.
Henkilötietoja säilytetään listan
olemassaolon ajan toistaiseksi. Listalta poistuvan henkilön tiedot poistetaan
pyynnöstä välittömästi ja ne poistuvat varmuuskopioilta
yliopiston normaalin varmuuskopiokierron mukaisesti.
Lähetyslokia virhetilanteiden
selvittämiseksi säilytetään palvelimen normaalin lokikierron mukaisen
vaihtelevan ajan, yleensä noin kolme kuukautta.
Rekisteröidyn oikeudet
Rekisteröidyllä on tässä
palvelussa seuraavat oikeudet:
- Oikeus tarkastaa tietonsa
- Oikeus tietojen oikaisemiseen
- Oikeus poistattaa tietonsa
- Oikeus rajoittaa tietojen käsittelyä
- Oikeus vastustaa tietojen käsittelyä
- Oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle
Järjestelyt
Henkilötietoja ei siirretä
ETA-alueen ulkopuolelle. Henkilötietoja ei luovuteta yliopiston
ulkopuoliselle taholle. Yliopisto käyttää alihankkijoita oman palvelunsa
toteuttamisessa. Lähetettävät viestit voivat kulkea
maailmanlaajuisesti; tähän yliopisto ei voi itse vaikuttaa.
Yhteysosoitteet
Kaikissa tähän
rekisteriin liittyvissä asioissa ensisijainen yhteydenotto-osoite on katja.marttunen(a)utu.fi. Yliopiston yleinen yhteydenotto-osoite rekisteröidyn
oikeuksien toteuttamiseksi on kirjaamo(a)utu.fi, joka tarvittaessa välittää yhteydenotot edelleen.